Végrehajtás (levonás) szociális ellátásokból

 

"Tisztelt Ügyvéd Úr!...Nagyon régóta szerettünk volna gyermeket, és most végre sikerült...,kérdésem az lenne, hogy az Otpfaktoring jelenleg is tiltja a fizetésem 33%-át (felmondott és azóta már elárverezett lakáshitel végett), de jövő hónaptól veszélyeztetett terhességi táppénzre megyek..Kérdésem az lenne,hogy ebből is letiltható a 33% hiteltartozás végett??? Illetve ha nem akkor nekem kell "felvilágosítanom" a munkáltatónál lévő bérszámfejtőt hivatkozva az 1994.évi LIII.törvény 68§-ra??? És akkor "simán" leáll a letiltás??? Bár gondolom a végrehajtó ezt észlelvén majd hívja a munkáltatóm, mik a teendőim, neki kell levelet írjak?????? és a szülés utáni jutattásokból tgyes (csed)gyed,családi pótlék ezekből tilthat??? Vagy kérjem postai úton, eddig a párom bankszámlájára ment a fizetésem. Illetve még egy észrevétel (eü.ben dolgozom mint nővér, és most volt a "nagy béremelés" ill.egész pontosan nem megemelték az alapbérem, hanem mint bérkiegészités adják az összeget dec.31-ig,és utána fogják megemelni ezzel az összeggel az alapbérünk, kérdésem, hogy ez a táppénzem összegét növelni fogja-e ill.amíg bérkiegészitésként adják, jár-e nekem is,akkor is ha közben táppénzre megyek?? Előre is köszönöm a segítséget, és elnézést a zavarásért, várom válaszát."

Tisztelt Kérdező!

Mindenek előtt tiszta szívből gratulálok Önöknek a kisbabához, jó egészséget, nagyon sok örömet és boldogságot kívánok Mindnyájuknak!

Ami  a kérdését illeti, a helyzet a következő. Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaiból - s így a táppénzből és a csecsemőgondozási díjból - csak a gyermektartásdíj és és a jogalap nélkül felvett egészségbiztosítási ellátás fejében, a gyermekek ellátásához kapcsolódó juttatásokból pedig csak a jogalap nélkül felvett gyermekgondozást segítő ellátás, gyermeknevelési támogatás és anyasági támogatás fejében lehet levonást eszközölni. A lakáshitelből eredő tartozás végrehajtása végett tehát a (kifizetőhellyel rendelkező) munkáltató ezen ellátásokból nem foganatosíthat levonást, s ehhez elvileg nincs szükség külön intézkedésre, mert a törvényt a munkáltatónak is ismernie és alkalmaznia kell.

A másik kérdésével kapcsolatban pedig tájékoztatom, hogy a mind a táppénz, mind pedig a csecsemőgondozási díj összegének megállapításánál jövedelemként az ellátásra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban elért, a személyi jövedelemadó-előleg megállapításához, az állami adóhatósághoz bevallott, pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmet lehet és kell figyelembe venni. Mivel a bérkiegészítés is SZJA-alapot és pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező része a jövedelmének, így ezen összeget is figyelembe kell venni a táppénz és a csecsemőgondozási díj összegének megállapítása során.
 
A táppénzzel kapcsolatos további tudnivalókat itt, a csecsemőgondozási díjjal kapcsolatos további tudnivalókat pedig itt megtalálja.
 

Mivel az online jogi tanácsadás nem alkalmas a probléma teljes körű feltárására, az így adott válasz sem lehet minden kétséget kizáróan pontos. Az online jogi tanácsadás ezen formájában az Ön által vázolt eset csak korlátozottan ismerhető meg, nincs mód személyes konzultációra, az iratanyag áttekintésére, illetve a többi fél nyilatkozatának beszerzésére, álláspontja megismerésére. Az online jogi tanácsadás ennél fogva nem alkalmas minden szempont figyelembe vételével megadott, teljes körű válasz megadására. 

Kérem, vegye figyelembe, hogy a kérdésekre adott válaszok alapját minden esetben az adott időpontban hatályos jogszabályok és bírósági jogyakorlat képezi, ám mivel a jogszabályok folyamatosan változnak, ezért nincs semmi biztosíték arra nézve, hogy a válaszok az olvasás időpontjában is helytállóak még jogilag.
 

Mindezen előbbi okokra tekintettel e szolgáltatás igénybevételével adott tanácsért semmilyen felelősséget nem áll módomban vállalni! Kérem, hogy válaszaimat iránymutatásnak tekintve esetleges jogi lépések megtétele előtt mindeképpen konzultáljon szakemberrel!

Az ingyenes online tanácsadás igénybevételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy a nagyobb körben érdeklődésre számot tartó kérdései, illetve az ezekre adott válaszok - anonimizált formában, az Ön bármilyen módon történő azonosítását kizáró módon - honlapomon közzétételre kerüljenek.

 

 


Ezt a honlapot dr. Fülöp Botond, a Pécsi Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a https://www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatók.Elérhetőség

Dr. Fülöp Botond

Pécs, Király u. 15.

Komló, "Tröszt" irodaház
Pécsi út 1.


Tel./Fax: +36.72/281-299
Mobil: +36.70/592-7517