Internetes eladás révén elkövetett csalás

 
"Üdvözlöm! Az ügyben fordulok magához, miként tavaly azaz 2015. októberében egy apróhirdetési fórumról rendeltem egy LCD televízió 53.000 Ft-ért. Nos a gond ott kezdődött hogy én a pénzemet jóhiszeműen elutaltam előre rögtön a megegyezés után, mert a barátnőmnek szerettem volna ajándékba adni az évfordulónkra. Az adott dátum előtt több mint 2 héttel utaltam el a pénzt, hogy biztos hogy ideérjen a televízió. de az utalást követő 10-11 napon belül sem adta még fel az eladó a televíziót különböző okokra hagyatkozva. (beteg volt, nem talált csomagolást a tv-hez stb..) Ezáltal közöltem vele, hogy utalja vissza teljes vételárat mert szükségem lenne rá hogy ajándékot vegyek a az év fordulóra, mert diákként nem volt más megtakarított pénzem. Így nem tudtam volna azt adni amit szerettem volna. De a gond ott kezdődött el, hogy az eladó a bevallása szerint már az első nap elköltötte az egészet. Így elkezdve azt a sorozatot amit hónapok óta is folytatott csak az ígérgetés. Voltam rendőrségen az ügyben, ezt közöltem vele, és visszautalt 15.000 Ft-ot hogy ne indítsanak eljárást ellene. A rendőrségen azt a tanácsot adták, hogy forduljak végrehajtóhoz, de nem kaptam jegyzőkönyvet. Tehát mit lehet ilyenkor tenni, ha egy bevétel nélküli embert így megrövidítik? Hova tudok fordulni? Mennyek vissza a rendőrségre egy jegyzőkönyvért, és azzal tovább tudnék menni a végrehajtókhoz, akik majd ráterhelik az eladóra? Van reális lehetőség erre, hogy viszont látok egy forintot is a pénzemből? Az súlyosbító tényező hogy nincs semmiféle bevételem, és így károsított meg oly módon hogy a büszkeségemet is sértette?"

 

Tisztelt Kérdező!

Ön nagy valószínűséggel csalás áldozata lett, ezért javaslom, hogy tegyen feljelentést a rendőrségen. Álláspontom szerint jelen esetben nem szabálysértés, hanem bűncselekmény állapítandó meg, mivel a cselekmény ötvenezer forintot meghaladó kárt okozott, s a kár részbeni utólagos megtérítése a cselekmény bűncselekményként történő minősítését nem érinti, hiszen az a kár beálltával befejezetté vált. Ezen kívül  javaslom, hogy bocsáttasson ki fizetési meghagyást is az eladó ellen az Önt ér teljes kár összegében. A fizetési meghagyásos eljárásban való képviseletére ügyvédnek adhat megbízást, aki kezdeményezi a fizetési meghagyás kibocsátását, majd pedig, ha az eladó nem él ellentmondással a fizetési meghagyással szemben, elindítja a végrehajtási eljárást is az eladóval szemben. Jogerős fizetési meghagyás hiányában nem fordulhat közvelenül végrehajtóhoz, mert a követelése csak jogerős fizetési meghagyás esetén válik végrehajthatóvá. Amennyiben meg szeretne bízni a fizetési meghagyásos eljárásban ellátandó jogi képviseletével, kérem, hogy valamelyik elérhetőségemen szíveskedjék keresni!

Mivel az online jogi tanácsadás nem alkalmas a probléma teljes körű feltárására, az így adott válasz sem lehet minden kétséget kizáróan pontos. Az online jogi tanácsadás ezen formájában az Ön által vázolt eset csak korlátozottan ismerhető meg, nincs mód személyes konzultációra, az iratanyag áttekintésére, illetve a többi fél nyilatkozatának beszerzésére, álláspontja megismerésére. Az online jogi tanácsadás ennél fogva nem alkalmas minden szempont figyelembe vételével megadott, teljes körű válasz megadására. 

Mindezen előbbi okokra tekintettel e szolgáltatás igénybevételével adott tanácsért semmilyen felelősséget nem áll módomban vállalni! Kérem, hogy válaszaimat iránymutatásnak tekintve esetleges jogi lépések megtétele előtt mindeképpen konzultáljon szakemberrel!

Az ingyenes online tanácsadás igénybevételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy a nagyobb körben érdeklődésre számot tartó kérdései, illetve az ezekre adott válaszok - anonimizált formában, az Ön bármilyen módon történő azonosítását kizáró módon - honlapomon közzétételre kerüljenek.

 

Ezt a honlapot dr. Fülöp Botond, a Pécsi Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a https://www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatók.Elérhetőség

Dr. Fülöp Botond

Pécs, Király u. 15.

Komló, "Tröszt" irodaház
Pécsi út 1.


Tel./Fax: +36.72/281-299
Mobil: +36.70/592-7517