Védőbeszédek

Vádlottnak védő kell. A vádlott a törvény üldözöttje. A törvény vak és süket, se lát, se hall. De gondolkozni és érezni se tud...Ami az orvos a kínlódó betegnek, ami a gyóntató atya a haldoklónak: az a védő a bűnösnek, akit a vád súlyos terhe nyom, s akit a védőn kívül mindenki elhagyott immár.” (Eötvös Károly)

 

"Mindenesetre szép és nemes hivatás a védőügyvédeké. Egy nyomorult féreg, kitől elfordul az egész társadalom, kit szégyenkezve említ szüle, testvér - az utolsó percben, mikor már össze van félig tiporva, egy embert talál az oldala mellett, ki hévvel, a tudomány és szónoklat minden fegyverét felhasználva, az ő vesszendő lelkéért küzd egy társadalom ellen.

Ebben bizonnyal sok eszményiség van.

Úgy van, a védőügyvéd az emberi jószívűség vendégszereplő képviselője. E riasztó szóval szemben: "feszítsd meg!" - ő képviseli az ellentétet: "szánd meg!". (Mikszáth Kálmán)

 

Ezen az oldalon nyilvános tárgyalásokon elmondott védőbeszédeimből teszek közzé néhányat, természetesen anonimizált formában.

 

 

1. Zsarolás bűntette 1.

2. Zsarolás bűntette 2.

3. Csoportosan elkövetett garázdaság

4. Egyedi azonosító jel meghamisítása

5. Közérdekű üzem megzavarása, lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése

6. Hitelsértés vétsége

7. Hitelsértés vétsége 2.

8. Garázdaság vétsége

9. Lopás bűntette

10. Rongálás vétsége

11. Rongálás vétsége és garázdaság vétsége

12. Rablás bűntette

13. Harmadfokú bírósági eljárásban elmondott védőbeszéd (csalás bűntette)

14. Foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége


Ezt a honlapot dr. Fülöp Botond, a Pécsi Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a https://www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatók.