Más nevére szóló diákigazolvány használata

"Tisztelt Ügyvéd Úr! A kérdésem a következő lenne: Az egyetemen passzív félévet vettem fel, így nem vagyok jogosult diákigazolványra. Még is egy jó barátomtól kaptam egy ideiglenes diákot, hogy ne kerüljön, olyan sokba az utazás. Sajnos a vonaton valami probléma volt az ideiglenes diákkal és egy rendőr felvette az adataimat, valamint lefoglalta a hamis papírt. Kaptam egy levelet a rendőrségtől, melyben azt írják, ki fognak hallgatni. Mire számíthatok?"
 
Kedves Kérdező!
 
Az a rossz hírem van az Ön számára, hogy a diákigazolvány közokirat, ezért aki más nevére szóló diákigazolványt felhasznál, elköveti a közokirat-hamisítás bűntettét, ami akár három év szabadságvesztéssel is büntethető. Valószínűleg tehát meg fogják Önt gyanúsítani a Btk. 342. § (1) bekezdésébe ütköző és ugyanezen bekezdés b) pontja szerint minősülő közokirat-hamisítás bűntettével. Amennyiben gyanúsítottként kívánják kihallgatni, meg fogják Öntől kérdezni, hogy elismeri-e a cselekmény elkövetését, illetve kíván-e panaszt tenni a gyanúsítás ellen. A rendőrség a kihallgatását megelőzően köteles felvilágosítani Önt a jogairól, ezt vegye nagyon komolyan, nyugodtan kérdezzen rá, ha valamit nem ért! Ha vallomása megtételét megelőzően szeretne ügyvéddel konzultálni, megteheti, hogy nem tesz vallomást és kéri védő kirendelését, de természetesen meg is hatalmazhat ügyvédet. Ebben az esetben vallomását a védőjével való konzultációt követően teheti meg akár szóban, akár írásban. Egyébként, ha bűnösnek találják és Önnek - miként feltételezem - korábban még soha nem volt összeütközése a törvénnyel, a bíróság valószínűleg próbára fogja bocsátani, ami azt jelenti, hogy nem szab ki büntetést Önnel szemben, hanem azt próbaidőre elhalasztja. Elvileg egyébként még a vádemelés elhalasztása is szóba jöhet, erről az ügyész dönt mérlegelés alapján. Attól azonban nyilván nem kell tartania, hogy ezért a cselekményért szabadságvesztésre ítélik. 
 
Megjegyzem, ha azon kívül is volt valami "probléma" a papírral, hogy azt nem a jogosult használta fel, akkor alighanem az is elkövette a bűncselekményt, aki ezt a "problémát" okozta.
 
Amennyiben pedig nem gyanúsítottként, hanem tanúként hallgatnák ki, akkor nem köteles semmilyen olyan kérdésre válaszolni, melyre adott válasszal magát, vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná meg. Az ilyen kérdésekre megtagadhatja a válaszadást.
 
Mivel az online jogi tanácsadás nem alkalmas a probléma teljes körű feltárására, az így adott válasz sem lehet minden kétséget kizáróan pontos. Az online jogi tanácsadás ezen formájában az Ön által vázolt eset csak korlátozottan ismerhető meg, nincs mód személyes konzultációra, az iratanyag áttekintésére, illetve a többi fél nyilatkozatának beszerzésére, álláspontja megismerésére. Az online jogi tanácsadás ennél fogva nem alkalmas minden szempont figyelembe vételével megadott, teljes körű válasz megadására.
 

Mindezen előbbi okokra tekintettel e szolgáltatás igénybevételével adott tanácsért semmilyen felelősséget nem áll módomban vállalni! Kérem, hogy válaszaimat iránymutatásnak tekintve esetleges jogi lépések megtétele előtt mindeképpen konzultáljon szakemberrel!

Az ingyenes online tanácsadás igénybevételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy a nagyobb körben érdeklődésre számot tartó kérdései, illetve az ezekre adott válaszok - anonimizált formában, az Ön bármilyen módon történő azonosítását kizáró módon - honlapomon közzétételre kerüljenek.

 

 


Ezt a honlapot dr. Fülöp Botond, a Pécsi Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a https://www.magyarugyvedikamara.hu  honlapon találhatók.Elérhetőség

Dr. Fülöp Botond

Pécs, Király u. 15.

Komló, "Tröszt" irodaház
Pécsi út 1.


Tel./Fax: +36.72/281-299
Mobil: +36.70/592-7517