Adóssal és kezessel szemben párhuzamosan folyó végrehajtási eljárás

 

"Tisztelt Ügyvéd Úr!  Az interneten láttuk a honlapját ,hogy végrehajtási ügyekkel is foglalkozik. Abban szeretnénk kérni a segítséget szabályosan történt-e az eljárás édesanyámmal szemben? Röviden az történt a hitelt én vettem fel és édesanyám kezesként vett részt a fent említett hitelben. A végrehajtónak fizettem a megbeszélt havi összeget . Az egyik hónapban feladtam 3 havi összeget és a következő hónapban nem is utaltam én nem tudtam ,hogy előre nem lehet fizetni. Így édesanyámat átadták egy másik végrehajtónak , aki zárolta a számláját a fizetésének valahány százalékát ,az összes ingatlanjára rá tették a jelzálogot. Közben én párhuzamosan fizettem a régi végrehajtónak a törlesztést ,kifizettem az elmaradt 2 hónapot is. Végül kifizettem a teljes összeget annak a végre hajtónak akinek édesanyámat átadták. De én úgy érzem mivel egy hitelről van szó két helyre fizettem sokkal többet fizettem ki mint amit kellett volna és édesanyámmal szemben ez az eljárás jogtalan volt hisz én mint adós fizettem és az én számlámat nem zárolták nem vontak a fizetésemből, először nem velem kellett volna kezdeni? Nem tudom van -e értelme ügyvédhez fordulni vagy teljesen jogos eljárás volt édesanyámmal szemben?? Ebben szeretném a tanácsát kérni. Válaszát előre is köszönöm."

 

Tisztelt Kérdező!

Amennyiben édesanyja úgynevezett készfizető kezességet vállalt az Ön tartozásáért, akkor jogszerűen folyt egymással párhuzamosan a két végrehajtási eljárás, mert a felelősségük a hotelezővel szemben ebben az esetben egyetemleges. Megjegyzem, 2020. július 16. óta az adóssal, illetve a kezessel szemben elrendelt végrehajtási eljárást ugyanannak a végrehajtónak kell lefolytatnia, ezt megelőzően ez csak akkor volt így, ha a végrehajtást kérő ezt kifejezetten kérte.

Bár készfizető kezesség esetén az adóssal és a kezessel szemben egyszerre folyhat végrehajtási eljárás, ez természetesen nem jelenti azt, hogy a végrehajtást kérő nagyobb összeghez juthat annál, mint amekkora megilleti, beleértve ebbe természetesen a költségeit, a kamatot és a késedelmi kamatot is. Amennyiben Önök szerint kettejüktől együtt összesítve nagyobb összeget hajtott be a két végrehajtó, mint amekkora összeg a végrehajtást kérőnek és a két végrehajtónak összesen járt, azt javaslom, hogy - annak megállapítása érdekében, hogy valóban történt-e túlfizetés, illetve megtörtént-e már a behajtott összeg végrehajtást kérőnek történő kifizetése - először keressék meg írásban mindkét végrehajtót és kérjenek tőlük pontos tájékoztatást egyrészt a végrehajtónak, illetve a végrehajtást kérőnek járó összegről, másrészt pedig arról, hogy mekkora összeget szedtek be, valamint arról is, hogy kifizették-e már a végrehajtást kérőnek az öt megillető összeget.

Mivel az online jogi tanácsadás nem alkalmas a probléma teljes körű feltárására, az így adott válasz sem lehet minden kétséget kizáróan pontos. Az online jogi tanácsadás ezen formájában az Ön által vázolt eset csak korlátozottan ismerhető meg, nincs mód személyes konzultációra, az iratanyag áttekintésére, illetve a többi fél nyilatkozatának beszerzésére, álláspontja megismerésére. Az online jogi tanácsadás ennél fogva nem alkalmas minden szempont figyelembe vételével megadott, teljes körű válasz megadására. 
 
Kérem, vegye figyelembe, hogy a kérdésekre adott válaszok alapját minden esetben az adott időpontban hatályos jogszabályok és bírósági jogyakorlat képezi, ám mivel a jogszabályok folyamatosan változnak, ezért nincs semmi biztosíték arra nézve, hogy a válaszok az olvasás időpontjában is helytállóak még jogilag.
 

Mindezen előbbi okokra tekintettel e szolgáltatás igénybevételével adott tanácsért semmilyen felelősséget nem áll módomban vállalni! Kérem, hogy válaszaimat iránymutatásnak tekintve esetleges jogi lépések megtétele előtt mindeképpen konzultáljon szakemberrel!

Az ingyenes online tanácsadás igénybevételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy a nagyobb körben érdeklődésre számot tartó kérdései, illetve az ezekre adott válaszok - anonimizált formában, az Ön bármilyen módon történő azonosítását kizáró módon - honlapomon közzétételre kerüljenek.

Regisztráljon honlapomra! 

 

Évi 5.000,- Ft használati díj megfizetése ellenében - a Felhasználási Feltételekben foglaltak szerint - egy éven át korlátlan hozzáférést kap a honlap díjköteles tartalmi elemeihez is, így - egyebek mellett - elolvashatja a "Fejezetek a deviza alapú kölcsönszerződésekkel kapcsolatos jogi kérdések köréből" című e-book-ot, "A követelések határon átnyúló érvényesítésének és behajtásának jogi eszközei az Európai Unióban (kérdések-válaszok) 1. Polgári és kereskedelmi ügyek című e-bookot,  csakúgy, mint az Európai Bíróság magyar szemmel is fontos döntéseiről írt cikkeimet, beszámolóimat és nyomon követheti az Európai Unió Bírósága előtt folyamatban lévő magyar vonatkozású ügyeket.

 

A regisztráció édekében töltse ki az alábbi regisztrációs űrlapot!

 

 


Új regisztráció


Ezt a honlapot dr. Fülöp Botond, a Pécsi Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a https://www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatók.Elérhetőség

Dr. Fülöp Botond

Pécs, Király u. 15.

Komló, "Tröszt" irodaház
Pécsi út 1.


Tel./Fax: +36.72/281-299
Mobil: +36.70/592-7517