Haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan felújítása

"Tiszteletem! Érdeklődni szeretnék ,mert van egy családi vitánk.A férjem nevén van egy családi házunk ,amit örökölt de van egy haszonélvező dédmama ,aki nem lakik már a házban mert 92 éves és a lánya gondozza.Mi vettünk fel kölcsönt amit alá is írt ,hogy felújítást végezzünk a házon akkor egyet értet most meg ügyvéddel fenyeget ,hogy feljelent .Sajnos nem tudom származhat.-e valami bajunk ha feljelent ,mert tudtommal még neki kellene fizetni egy részét a felújításnak úgy hallottam .Ezért szeretnék tanácsot kérni kell félnem vagy nem .Válaszát előre is köszönöm."


Tisztelt Kérdező!
 
A tulajdonosnak jogában áll a tulajdonát képező ingatlanon felújítási munkálatokat végezni akkor is, ha azon haszonélvezeti jog áll fenn. A felújítási munkálatok elvégzését a haszonélvező tűrni köteles, bár ez az Önök esetében nem jelent problémát, mivel a dédnagymama nem is a szóban forgó ingatlanban él. A felújítás költségeinek viselése vonatkozásában pedig első sorban a felek megállapodása a döntő, ilyen megállapodás hiányában pedig a rendkívüli felújítás költségei a tulajdonost terhelik, a haszonélvező csak az ingatlan használatával kapcsolatos költségek, valamint az ingatlannal kapcsolatos terhek viselésére köteles. Ha tehát Önök között, még ha szóban is, de bizonyítható módon létrejött megállapodás azzal kapcsolatban, hogy a költségek egy részét a dédnagymama viseli, akkor ehhez a megállapodáshoz ő is kötve van. Törvényen alapuló kötelezettsége azonban nincs a haszonélvezőnek arra vonatkozóan, hogy "beszálljon" a felújítás költségeibe.

 

Mivel az online jogi tanácsadás nem alkalmas a probléma teljes körű feltárására, az így adott válasz sem lehet minden kétséget kizáróan pontos. Az online jogi tanácsadás ezen formájában az Ön által vázolt eset csak korlátozottan ismerhető meg, nincs mód személyes konzultációra, az iratanyag áttekintésére, illetve a többi fél nyilatkozatának beszerzésére, álláspontja megismerésére. Az online jogi tanácsadás ennél fogva nem alkalmas minden szempont figyelembe vételével megadott, teljes körű válasz megadására.

 

Mindezen előbbi okokra tekintettel e szolgáltatás igénybevételével adott tanácsért semmilyen felelősséget nem áll módomban vállalni! Kérem, hogy válaszaimat iránymutatásnak tekintve esetleges jogi lépések megtétele előtt mindeképpen konzultáljon szakemberrel!

Az ingyenes online tanácsadás igénybevételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy a nagyobb körben érdeklődésre számot tartó kérdései, illetve az ezekre adott válaszok - anonimizált formában, az Ön bármilyen módon történő azonosítását kizáró módon - honlapomon közzétételre kerüljenek.

 


Ezt a honlapot dr. Fülöp Botond, a Pécsi Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a https://www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatók.Elérhetőség

Dr. Fülöp Botond

Pécs, Király u. 15.

Komló, "Tröszt" irodaház
Pécsi út 1.


Tel./Fax: +36.72/281-299
Mobil: +36.70/592-7517