Haszonélvezeti jog megváltása

 
"Tisztelt Ügyvéd Úr! 2017-ben váltam el férjemtől. Volt férjem 50%-ban rendelkezik haszonélvezeti joggal az 1/1 részben az én tulajdonomban lévő lakáson. 2013-ban ajándékozás útján lettem teljes egészében a lakás tulajdonosa, miután a volt férjem a házasságunk alatt közösen szerzett lakásunk 50% tulajdonrészét nekem ajándékozta. 2 gyermekemmel 6 éve albérletben lakok, míg ő a tulajdonomban lévő lakásban lakik, aminek csak a fele részén van haszonélvezeti joga. Szerettem volna rendezni vele a lakáskérdést oly módon, hogy adjuk el a lakást és felezzük az eladási árat, de ő ebbe nem ment bele, mondván, hogy akkor neki nem lesz biztosítva a lakhatása és albérletbe kell költöznie... Kérdéseim: Amennyiben bírósághoz fordulok, úgy a bíróság a haszonélvezeti jog megváltásának elfogadására kötelezheti a haszonélvezőt, azaz indítható per haszonélvezeti jog megváltása tárgyán? Ebben az esetben kifizetném az illetéktörvény által meghatározott haszonélvezeti jog ellenértékét. A mi esetünkben ugye jól gondolom, hogy már nem áll fenn a házasság alatt szerzett közös vagyon ténye, mivel a volt férjem a saját tulajdonrészét elajándékozta, ezért nem beszélhetünk vagyonmegosztásról? Van arra lehetőségem, hogy eladjam jóval áron alul úgy a lakást, hogy a lakás fele haszonélvezeti joggal terhelt? Előre is köszönöm a válaszait!"
 
Tisztelt Kérdező!
 
Haszonélvezeti jog megváltására kötelezés iránt - a levelében írt tényállás alapján - nem lehet pert indítani, mert egy ilyen kereseti kérelemnek nem lenne jogalapja. (Ezért nem szerencsés egyébként az ilyen konstrukció, vagyis amikor az egyik félnek tulajdonjoga, a másiknak pedi haszonélvezeti joga van.)  A leveléből nem derül ki, hogy a bontóperben született-e jogerős ítéleti rendelkezés a házastársi közös lakás használatáról.  Ettől, valamint egyéb, a levelében szintén nem részletezett körülményektől (pl. hogyan alakult ki a jelenlegi használati rend) is függően Önnek lakáshasználati jog ellenértékének megtérítése és többlethasználati díj megfizetése iránti igénye lehet a volt házastársával szemben. Annak nincs jogi akadálya, hogy a volt házastársát megillető haszonélvezeti joggal terhelten eladja az ingatlant.
 
Mivel az online jogi tanácsadás nem alkalmas a probléma teljes körű feltárására, az így adott válasz sem lehet minden kétséget kizáróan pontos. Az online jogi tanácsadás ezen formájában az Ön által vázolt eset csak korlátozottan ismerhető meg, nincs mód személyes konzultációra, az iratanyag áttekintésére, illetve a többi fél nyilatkozatának beszerzésére, álláspontja megismerésére. Az online jogi tanácsadás ennél fogva nem alkalmas minden szempont figyelembe vételével megadott, teljes körű válasz megadására. 
 
Kérem, vegye figyelembe, hogy a kérdésekre adott válaszok alapját minden esetben az adott időpontban hatályos jogszabályok és bírósági jogyakorlat képezi, ám mivel a jogszabályok folyamatosan változnak, ezért nincs semmi biztosíték arra nézve, hogy a válaszok az olvasás időpontjában is helytállóak még jogilag.
 

Mindezen előbbi okokra tekintettel e szolgáltatás igénybevételével adott tanácsért semmilyen felelősséget nem áll módomban vállalni! Kérem, hogy válaszaimat iránymutatásnak tekintve esetleges jogi lépések megtétele előtt mindeképpen konzultáljon szakemberrel!

Az ingyenes online tanácsadás igénybevételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy a nagyobb körben érdeklődésre számot tartó kérdései, illetve az ezekre adott válaszok - anonimizált formában, az Ön bármilyen módon történő azonosítását kizáró módon - honlapomon közzétételre kerüljenek.

Regisztráljon honlapomra! 

 

Évi 5.000,- Ft használati díj megfizetése ellenében - a Felhasználási Feltételekben foglaltak szerint - egy éven át korlátlan hozzáférést kap a honlap díjköteles tartalmi elemeihez is, így - egyebek mellett - elolvashatja a "Fejezetek a deviza alapú kölcsönszerződésekkel kapcsolatos jogi kérdések köréből" című e-book-ot, "A követelések határon átnyúló érvényesítésének és behajtásának jogi eszközei az Európai Unióban (kérdések-válaszok) 1. Polgári és kereskedelmi ügyek című e-bookot,  csakúgy, mint az Európai Bíróság magyar szemmel is fontos döntéseiről írt cikkeimet, beszámolóimat és nyomon követheti az Európai Unió Bírósága előtt folyamatban lévő magyar vonatkozású ügyeket.

 

A regisztráció édekében töltse ki az alábbi regisztrációs űrlapot!

 

 


Új regisztráció


Ezt a honlapot dr. Fülöp Botond, a Pécsi Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a https://www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatók.Elérhetőség

Dr. Fülöp Botond

Pécs, Király u. 15.

Komló, "Tröszt" irodaház
Pécsi út 1.


Tel./Fax: +36.72/281-299
Mobil: +36.70/592-7517