Sikeres alkotmányjogi panasz (megváltozott munkaképességűek ellátása)

 
Az Alkotmánybíróság az alkotmányjogi panaszom alapján meghozott határozatában megállapította, hogy a korábban rokkant nyugdíjban részesült személyek ellátása összegének csökkentése csak abban az esetben volt összhangban az Alaptörvénnyel, ha arra az egészségi állapot bizonyított javulása esetén került sor.
 
Az Alkotmánybíróság határozata nyomán elrendelt új eljárásban a közigazgatási és munkaügyi bíróság a jogerős határozatot - az elsőfokú határozatra is kiterjedő hatállyal - hatályon kívül helyezte és az elsőfokú hatóságot új eljárás lefolytatására utasította. Ítéletében az új eljárásra vonatkozóan a következő utasítást adta az első fokon eljárt hatóság számára: az alperesnek az új eljárása során orvosszakmai szakértői vizsgálatot és bizonyítást kell lefolytatni arra vonatkozóan, hogy a 2007. november 7-től megállapított – III. csoportú rokkantság nyugdíj alapjául szolgáló – egészségi állapotához képest, a felperesnél történt-e állapotjavulás a 2012. márciusi komplex felülvizsgálati kérelem alapján indult eljárás eredményeként. Abban az esetben, ha történt állapotjavulás, akkor orvosszakértői bizonyítással kell meghatároznia pontosan, hogy az milyen mértékben következett be, mely időponttól, milyen betegség-csoportok vonatkozásában, részletesen külön-külön lebontva egyes részbetegség-csoportokra. Abban az esetben, ha orvosszakértőileg bizonyítottan a felperesnél állapotjavulás következett be, akkor az alapján kell az egészségi állapota mértékét meghatározni, és besorolni a megfelelő minősítési csoportba, a kialakulási időpont meghatározásával, és ezek alapján meghatározni a részére járó ellátás összegét. Abban az esetben, ha orvosszakértőileg bizonyítottan nem következett be állapotjavulás a felperesnél, akkor az ellátás összegét úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet kevesebb a felülvizsgálatot megelőző hónapra járó ellátás összegénél
lefolytatni arra vonatkozóan, hogy a 2007. november 7-től megállapított – III. csoportú
rokkantság nyugdíj alapjául szolgáló – egészségi állapotához képest, a felperesnél történt-e
állapotjavulás a 2012. márciusi komplex felülvizsgálati kérelem alapján indult eljárás
eredményeként. Abban az esetben, ha történt állapotjavulás, akkor orvosszakértői
bizonyítással kell meghatároznia pontosan, hogy az milyen mértékben következett be, mely
időponttól, milyen betegség-csoportok vonatkozásában, részletesen külön-külön lebontva
egyes részbetegség-csoportokra. Abban az esetben, ha orvosszakértőileg bizonyítottan a
felperesnél állapotjavulás következett be, akkor az alapján kell az egészségi állapota mértékét
meghatározni, és besorolni a megfelelő minősítési csoportba, a kialakulási időpont
meghatározásával, és ezek alapján meghatározni a részére járó ellátás összegét. Abban az
esetben, ha orvosszakértőileg bizonyítottan nem következett be állapotjavulás a felperesnél,
akkor az ellátás összegét úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet kevesebb a
felülvizsgálatot megelőző hónapra járó ellátás összegénél
 
A hatóság a megismételt eljárásban meghozott határozatában megállapította, hogy "orvosszakmai szempontból összevetve a 2007. - 2012. évben vizsgált szakorvosi leleteket megállapítható, hogy nevezett egészségi állapotában 2012. évre a korábbiakhoz képest javulás nem következett be." Erre tekintettel ügyfelem rokkantsági ellátásának összegét visszamenőlegesen újra megállapították, s a visszamenőlegesen járó különbözet összegét ügyfelem részére kifizették.

 

Az Alkománybíróság előtt folyamatban lévő ügy összefoglalóját itt találja, az indíítványomat itt olvashatja el, az Alkotmánybíróság határozata pedig ide kattintva nyitható meg.
 
Az ügyről és az Alkotmánybíróság döntéséről a Válasz Online intenetes folyóirat is beszámolt, a cikket ide kattintva olvashatja el.
 

A honlapon található információk csupán tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi vagy egyéb szakmai tanácsnak. A felhasználó ezen információkra alapított döntése, illetve cselekménye ennél fogva kizárólag a felhasználó felelőssége. Amennyiben tanácsra van szüksége konkrét jogi problémájával kapcsolatban, vagy a honlapon közölt információkról szeretne további tájékoztatást kapni, kérem, döntése meghozatala előtt feltétlenül lépjen kapcsolatba velem.

Hasonló jogi problémája van? Lépjen velem kapcsolatba itt!

Regisztráljon honlapomra! 3.000,- Ft/év használati díj megfizetése ellenében - a Felhasználási Feltételekben foglaltak szerint - egy éven át korlátlan hozzáférést kap a honlap díjköteles tartalmi elemeihez is, melyek jelenleg az alábbiak:

a "Fejezetek a deviza alapú kölcsönszerződésekkel kapcsolatos jogi kérdések köréből" című e-book,

a "Követelések határon átnyúló érvényesítésének és behajtásának jogi eszközei az Európai Unióban (kérdések-válaszok) 1. Polgári és kereskedelmi ügyek" című e-book,

az Európai Unió Bírósága előtt folyamatban lévő magyar vonatkozású ügyek rendszeresen aktualizált listája.

 

Ezen túl, a regisztrált felhasználókat e-mailben tájékoztatom, valahányszor új tartalom kerül a honlapra.

A regisztráció édekében töltse ki az alábbi regisztrációs űrlapot!

 

Új regisztráció


Ezt a honlapot dr. Fülöp Botond, a Pécsi Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a https://www.magyarugyvedikamara.hu  honlapon találhatók.Elérhetőség

Dr. Fülöp Botond

Pécs, Király u. 15.

Komló, "Tröszt" irodaház
Pécsi út 1.


Tel./Fax: +36.72/281-299
Mobil: +36.70/592-7517