Közlekedési baleset miatt fizetett kártérítés 1.

Ügyfelünket a zebrán történő áthaladásakor egy gépjármű elgázolta. A balesetet követően eszméletlen állapotban, súlyos sérülésekkel mentőautó szállította kórházba, ahol az intenzív osztályon elvégezték az azonnali szükséges műtétet. Ügyfelünk a baleset során agyrázkódást szenvedett, és több csontja is eltörött. A szeméremcsont törése miatt azonnali műtétet kellett rajta végrehajtani, melynek során 4 csavar beültetésére került sor. 
 
A vétkes gépjárművezető ellen büntetőeljárás indult, melynek során a bíróság jogerősen megállapította bűnösségét maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségében.
 

A baleset következtében – a büntetőeljárás során kirendelt igazságügyi orvosszakértői vélemény megállapítása szerint – ügyfelünk 10-14 %-os egészségkárosodásban kifejezhető maradandó fogyatékosságot szenvedett el. A baleseti járadék megállapítására irányuló közigazgatási eljárás során beszerzett másodfokú (jogerős) szakhatósági állásfoglalás ugyanakkor 35 %-os össz-szervezeti, és 21 %-os baleseti eredetű egészségkárosodást állapított meg. A balesetből eredő maradandó fogyatékosság ügyfelünket a munkavégzésben nem gátolja, így - a baleseti táppénz időtartamát leszámítva - a káreseményből jövedelemkiesés nem származott. 

 

A vétkes gépjárművezető felelősségbiztosítójához részletesen kidolgozott kárigényt nyújtottunk be, melyhez több mint 50 mellékletben csatoltuk az egészségügyi állapottal, a végrehajtott orvosi kezelésekkel, illetve a lefolytatott büntető- és közigazgatási eljárással kapcsolatos iratokat, valamint a vagyoni károkat igazoló számlákat.

 

A biztosítóval végül 5,5 millió Ft mértékű, egyösszegű kártérítésben sikerült peren kívül megállapodni.

 

 

Közlekedési balesetért fizetett kártérítés 2.

Ügyfelem utasként utazott a férje által vezetett motorkerékpáron, mely egy kanyarban kicsúszott és a rajta ülő személyekkel együtt az úttest melletti füves területre sodródott. A baleset következtében ügyelem 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket, nevezetesen a bal külboka törését, illetve a boka- és a lábszalagok szakadását szenvedte el. 

A közlekedési baleset miatt a károkozó ellen büntetőeljárás indult, melyet az ügyészség megszüntetett, egyúttal a károkozó büntetőjogi felelősségét megállapította és őt megrovásban részesítette.

Az biztosító által a kárrendezési eljárás során készíttetett szakvélemény szerint ügyfelem számára a baleset kozmetikai hátrányt jelentő külsérelmi nyomokat, valamint - csekély mértékű - maradandó munkaképesség-csökkenést és - ugyancsak csekély mértékű - maradandó egészségkárosodást okozott. A balesetből eredő maradandó fogyatékosság ügyfelemet a munkavégzésben nem gátolja, így - a baleseti táppénz időtartamát leszámítva - a káreseményből jövedelemkiesés nem származott.

A vétkes gépjárművezető felelősségbiztosítójához részletesen kidolgozott kárigényt nyújtottunk be, melyhez csatoltuk az egészségügyi állapottal, a végrehajtott orvosi kezelésekkel, illetve a lefolytatott büntetőeljárással kapcsolatos iratokat, valamint a vagyoni károkat igazoló számlákat.

 

A biztosítóval végül 1,3 millió Ft mértékű, egyösszegű nem vagyoni kártérítésben sikerült peren kívül megállapodni.

 
 

Közlekedési balesetért fizetett kártérítés 3.

Ügyfeleim a tulajdonukat képező és egyikük által vezetett, 2008 májusában vásárolt és tökéletes műszaki állapotban lévő személygépkocsival, jó látási viszonyok mellett, bekapcsolt biztonsági övvel közlekedtek, amikor egy elágazásnál egy másik gépjármű – az „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla ellenére elsőbbséget nem biztosítva – gépjárművük elé kanyarodott és azzal frontálisan összeütközött. A baleset helyszínén sor került rendőri intézkedésre, melynek során a vétkes gépjárművezető felelősségét a balesetért elismerte. 

 

A baleset során az egyik ügyfélnek a mellkasa sérült, ezen túl jobb csuklója, szegycsontja és három bordája eltört és nyelvéből egy darabot leharapott.A másik ügyfélnek két bordája tört el, valamint a mellkas és a hasfelület zúzódását szenvedte el és a mellüregében folyadékgyülem keletkezett.

 

A balesetet követően ügyfeleimet a baleset helyszínéről mentőautó szállította kórházba, ahol egy hétig tartott a kezelésük. A gyógykezelést követően végül maradandó egészségkárosodás és fogyatékosság nélkül gyógyultak.

 

A balesetért felelős gépjárművezető ellen büntetőeljárás indult, melynek eredményeképpen a bíróság a büntetőjogi felelősségét megállapította és jogerősen próbára bocsátotta.

 

A baleset során ügyfeleimnek - a totálkárossá vált gépkocsijukon túl - más egyéb vagyoni káruk nem keletkezett.

 

A vétkes gépjárművezető felelősségbiztosítójához részletesen kidolgozott kárigényt nyújtottunk be, melyhez csatoltuk az egészségügyi állapottal, a végrehajtott orvosi kezelésekkel, illetve a lefolytatott büntetőeljárással kapcsolatos iratokat.

 

A biztosítóval végül - a gépjármű értékének megtérítésén túl - a baleset során elszenvedett testi sérülések ellentételezéseként összesen 2,5 millió Ft mértékű, egyösszegű sérelemdíjban sikerült peren kívül megállapodni.

 

A honlapon található információk csupán tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi vagy egyéb szakmai tanácsnak. A felhasználó ezen információkra alapított döntése, illetve cselekménye ennél fogva kizárólag a felhasználó felelőssége. Amennyiben tanácsra van szüksége konkrét jogi problémájával kapcsolatban, vagy a honlapon közölt információkról szeretne további tájékoztatást kapni, kérem, döntése meghozatala előtt feltétlenül lépjen kapcsolatba velem.

Dr. Fülöp Botond

Hasonló jogi problémája van? Lépjen velem kapcsolatba itt!

Regisztráljon honlapomra! Évi 3.000,- Ft használati díj megfizetése ellenében - a Felhasználási Feltételekben foglaltak szerint - egy éven át korlátlan hozzáférést kap a honlap díjköteles tartalmi elemeihez is, melyek jelenleg az alábbiak:

Ezen túl, a regisztrált felhasználókat e-mailben tájékoztatom, valahányszor új tartalom kerül a honlapra.

A regisztráció édekében töltse ki az alábbi regisztrációs űrlapot!


Új regisztráció


Ezt a honlapot dr. Fülöp Botond, a Pécsi Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a https://www.magyarugyvedikamara.hu  honlapon találhatók.Elérhetőség

Dr. Fülöp Botond

Pécs, Király u. 15.

Komló, "Tröszt" irodaház
Pécsi út 1.


Tel./Fax: +36.72/281-299
Mobil: +36.70/592-7517