Légiutasok jogainak érvényesítése visszautasított beszállás esetén

Ügyfeleim egy német légitársaság járatával utaztak volna kubai nyaralásukra egy németországi repülőtérről, ám beszállásukat a légitársaság visszautasította, mivel műszaki probléma folytán a tervezettnél kisebb kapacitású gépet tudtak csupán biztosítani. Ügyfeleimnek a légitársaság semmiféle segítséget nem ajánlott fel, és nem fizetett kártalanítást sem. Két éjszakát voltak kénytelen saját költségen egy szállodában eltölteni, míg két nappal később - ugyanezen légitársaság gépével - végül folytatni tudták útjukat Kubába.
 
Ügyfeleim a nyaralásukat követően a visszautasított beszállással összefüggésben felmerült költségeik megtérítése érdekében felvették a kapcsolatot a magyarországi utazásszervezővel, ám többszöri levélváltást követően sem értek el eredményt.
 
Az Európai Unióban a légiutasok jogait visszautasított beszállás, illetve a légijárat törlése vagy hosszú késése esetén az Európai Parlament és a Tanács 261/2004/EK rendelete határozza meg. A rendelet 7. cikke értelmében ezen esetekben az utasoknak - a repülőút hosszától függően - 250, 400, illetve 600,- EUR összegű kártalanításhoz van joguk. A 9. cikk pedig előírja, hogy az utasoknak a rendelet által szabályozott esetekben a légifuvarozó köteles díjmentes ellátást biztosítani, ami magában foglalja az étkezést, a frissítőket, a szállodai elhelyezést, a repülőtér és a szálláshely közötti szállítást, valamint legalább két telefonhívás lehetőségét.
 
A rendelet fenti előírásaira való hivatkozással ügyfeleim nevében felszólító levelet küldtem a szóban forgó német légitársaságnak, melyben felszólítottam az ügyfeleimet a visszautasított beszállás miatt a rendelet alapján megillető kártalanítás megfizetésére, valamint a szállodai ellátás kényszerű igénybevételéből származó költségek megtérítésére. Ennek elmaradása esetére panasz benyújtását helyeztem kilátásba a rendelet németországi végrehajtásáért és az utasok jogainak biztosításáért felelős német hatósághou, a Légiközlekedési Szövetségi Hivatalhoz (Luftfahrt-Bundesamt).
 
A levél elküldését követően a légitársaság ügyintézője telefonon tájékoztatott, hogy ügyfeleim részére átutalták a szállodai szobák árát, valamint személyenként a 600,- EUR összegű kártalanítást.
 

Dr. Fülöp Botond

 

2017. január 21.

 

A honlapon található információk csupán tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi vagy egyéb szakmai tanácsnak. A felhasználó ezen információkra alapított döntése, illetve cselekménye ennél fogva kizárólag a felhasználó felelőssége. Amennyiben tanácsra van szüksége konkrét jogi problémájával kapcsolatban, vagy a honlapon közölt információkról szeretne további tájékoztatást kapni, kérem, döntése meghozatala előtt feltétlenül lépjen kapcsolatba velem.

 

Hasonló jogi problémája van? Lépjen velem kapcsolatba itt!

Regisztráljon honlapomra! Évi 3.000,- Ft használati díj megfizetése ellenében - a Felhasználási Feltételekben foglaltak szerint - egy éven át korlátlan hozzáférést kap a honlap díjköteles tartalmi elemeihez is, melyek jelenleg az alábbiak:

Ezen túl, a regisztrált felhasználókat e-mailben tájékoztatom, valahányszor új tartalom kerül a honlapra.

A regisztráció édekében töltse ki az alábbi regisztrációs űrlapot!

 


Új regisztráció


Ezt a honlapot dr. Fülöp Botond, a Pécsi Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a https://www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatók.Elérhetőség

Dr. Fülöp Botond

Pécs, Király u. 15.

Komló, "Tröszt" irodaház
Pécsi út 1.


Tel./Fax: +36.72/281-299
Mobil: +36.70/592-7517