2019.04.14 17:57

Az évtized politikai kuruzslása: a nagy rokkantbotrány (cikk a Válasz Online-on)

"Januárban újabb fontos alkotmánybírósági határozat született, ezúttal a komlói Czukorné Gyinga Judit alkotmányjogi panaszára.

Az asszony 2007-ben még 101 ezer forintos rokkantnyudíjat kapott, 2012-ben ezt csökkentették 29 ezer forintra.

Nem nyugodott bele, egészen a Kúriáig ment az igazáért, de ott is veszített. Bíróságról bíróságra járt, és mindenhol más összeget állapítottak meg, hol 67 ezer, hol 43 ezer forintot, de egyik sem közelítette meg a korábbi 101 ezret. Ám azzal a központi kérdéssel, vajon közben hogyan alakult a tényleges fizikai állapota, senki sem foglalkozott. A kúriai döntés után az asszony még mindig nem adta fel, elment az Alkotmánybíróságra is, és ügyvédjével olyan tetszetősen érvelt, hogy fordulatot hozott a rokkantügyekbe.

Aligha tekinthető a józan ésszel összeegyeztethetőnek, hogy az állapotjavulás az állapot javulása nélkül is megállapítható, vagyis valakinek – jogi értelemben – úgy is javulhat az állapota, hogy egyébként jelentősen romlik”

– fogalmazott Fülöp Botond, Czukorné jogi képviselője. És ez az érv hatott, az Alkotmánybíróság megsemmisítette aítéleteket. A bíróság ugyanis nem kért olyan szakértői jelentést, amely a kérelmező tényleges fizikai állapotának változását vizsgálta volna, ennek hiánya pedig sérti a biztosított tisztességes eljáráshoz való jogát."

A teljes cikk itt elérhető.

—————

Vissza


Ezt a honlapot dr. Fülöp Botond, a Pécsi Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a https://www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatók.


Elérhetőség

Dr. Fülöp Botond

Pécs, Király u. 15.

Komló, "Tröszt" irodaház
Pécsi út 1.


Tel./Fax: +36.72/281-299
Mobil: +36.70/592-7517